Ismerje meg lépésről lépésre az allergéneket!

Good Gout

Gyümölcs- vagy zöldségpürék, első házi készítésű ételek és első textúrák... A baba számára most kezdődik az új ételek és az új textúrák felfedezésének időszaka. És mindenekelőtt egy ínyenc élményekkel teli időszak. Ezzel együtt jön a lehetséges allergének bevezetése az étrendjébe.

Ha a bébiételek bevezetéséről beszélünk, akkor az allergének bevezetésének kezdetéről is beszélünk! Az egészségügyi szakemberek ajánlásai egyértelműek, így nincs mire várni: Az allergének bevezetése most már a szilárd ételek bevezetésének kezdetétől, azaz 4 és 6 hónapos kor között történhet. Ez egy döntő fontosságú lépés, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek ne csak új ízeket fedezzenek fel, hanem kialakuljon a toleranciájuk is ezekkel az ételekkel szemben1.

Valószínűleg rengeteg kérdése van. Például hogyan vezessük be az allergéneket? Mikor, milyen allergént és milyen mennyiségben kell bevezetni? Ne aggódjon! Mint mindig, a Good Gout végigvezeti Önt egy új étel megismerésének minden szakaszán.

Mikor és hogyan vezessük be az allergéneket?

Ma már ismert, hogy a baba a 4. és a 6. hónap között mindenféle ételt felfedezhet, beleértve azokat is, amelyek allergiát okozhatnak1. Az étrend biztonságos diverzifikálása és az allergéneknek a gyermekek étrendjébe való bevezetése érdekében azonban tiszteletben kell tartani bizonyos szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy lépésről lépésre haladjon előre.

Fő alapelvek

Kérjen tanácsot gyermekorvosától. Az allergének bevezetése előtt konzultálhat szakemberrel, aki a gyermek fejlődési szakasza és igényei alapján konkrét ajánlásokat tud adni. Az ő tanácsai különösen fontosak, ha a családban előfordult már ételallergia.

Egyszerre csak egy új allergén. Ha egyszerre csak egy-egy új allergén kerül az étrendbe, gondosan figyelemmel kísérheti kis ínyencének reakcióit. Ha probléma merül fel, könnyen azonosíthatja a kérdéses allergént2. Ami bizonyára egyszerűbb, mint tűt keresni a szénakazalban, nem igaz?

Kezdje kis mennyiségekkel. Minden első falat, allergénnel vagy anélkül, egy kényes kaland. Ezért fontos, hogy ezt a felfedezést a gyermek fejlődési szintjének megfelelő mennyiséggel kezdjük. Ez lehetővé teszi számára, hogy fokozatosan és biztonságosan hozzászokjon az allergénhez, és hogy Ön megfigyelhesse a toleranciáját!

A siker kulcsa az ismétlés és az éberség. Ha az egyik allergén első bevezetése jól sikerült, itt az ideje újrakezdeni! De ismételje meg az etetést az első allergénnel néhány napig, mielőtt áttérne a következőre. És ne feledje! Bármi legyen is a forgatókönyv, mindig tartsa nyitva a szemét! Ha allergiás tünetek jelentkeznek, hagyja abba az etetést, és forduljon gyermekorvosához. 

Mik az allergiás reakció első jelei?

Bőr: Az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanata. Vörös pattanások vagy foltok a testen, viszketés vagy ekcéma.

Emésztés: Hányás, ismételt hasmenés.

Légzés: Légzési nehézség, zajos légzés, torokduzzanat, asztma.

Sírás és hirtelen ingerlékenység.

Milyen allergéneket kell bevezetni?

A fő ételallergéneket3 (néhány kivételtől eltekintve) ajánlott bevezetni.

Tojás: Gyermekeknél ez az egyik fő allergén. Az ételhez egész tojást is adhatunk, azaz a sárgáját és a fehérjét egyszerre. De ne feledje, jól megfőzni őket. Egy kis mennyiségű tojást turmixolhatunk és keverhetünk pürésített zöldségekkel, vagy tálalhatjuk rántottaként! 

Tej: Bevezetheti kisgyermeke étrendjébe néhány kanál joghurttal vagy tej hozzáadásával a püréhez, vagy használhatja házi palacsinta- vagy gofrireceptben. 

Mogyoró: Ezek kis mennyiségben, mogyoróvaj vagy mogyorópor formájában adhatók a zabkásához. 

Diófélék: Manduláról, mogyoróról, dióról, kesudióról, pekándióról, brazil dióról, makadámia dióról és pisztáciáról beszélünk. Minden dió allergén. Manduláról, mogyoróról, dióról, kesudióról, pekándióról, brazil dióról, makadámia dióról és pisztáciáról beszélünk. Minden dió allergén. Ezért ezeket külön is bemutathatja, ha finom almás-mandulás süteménybe őrölve használja őket.

Glutén: A glutén megtalálható a búzában, az árpában, a rozsban, a tönkölybúzában, a kamutban (khorasan búza, amely a mai durumbúza elődje) és egyes zabfajtákban. Így könnyen bevezetheti baba tápszerrel, tésztával, kenyérrel vagy kekszekkel.

Szezám: Beillesztheti az étrendjébe egy szezámos kenyérben vagy egy kis mennyiségű tahini pürébe keverve.

Rákfélék, puhatestűek és halak: Külön kell bevezetni őket, és jól meg kell főzni. Az így előkészített és meghámozott garnélarákot turmixolhatjuk vagy apró darabokban rillette-ként tálalhatjuk.

Zeller: A zeller jól bevezethető főtt és pürévé keverve. 

Mustár: Úgy vezetjük be, hogy kis mennyiségű mustárt adunk a püréhez. 

Szója és szulfitok: Ezekkel várjon, később kell bevezetni őket.

Lupin (csillagfürt): A lupinliszt a recepthez való hozzáadásával vezethető be.

Ha allergiás tünetek jelentkeznek, hagyja abba az adott étel adását, és forduljon gyermekorvosához.

Forrás:  
1. https://www.mangerbouger.fr/ressources-pros/ressources-documents-mooc-liens-utiles/professionnels-de-sante/introduction-les-allergenes-alimentaires-des-4-6-mois 
2. https ://www.mangerbouger.fr/content/show/1500/file/Brochure-SPF-Mangerbougerfr.pdf 
3. https://www.mangerbouger.fr/ressources-pros/ressources-documents-mooc-liens-utiles/professionnels -de-health/introduction-les-allergenes-alimentaires-des-4-6-mois 
4. https://www.afpral.fr/page/1639845-l-enfant-allergique